Pohádka o WúDú z království Orlíkov.

02.06.2015 11:10

Za sedmero horami, za sedmero moři a jedním lesem,  bylo malé království zvané Orlíkov. Lidem se zde žilo dobře. Byly zde doly, hutě, koupaliště a sem tam i nějaké to parkoviště.  Jak se na správné království sluší, bylo zde i náměstí, hospůdka jménem „Štolka“, hotel „Sporťáček“ a vše,  co do správného království vlastně patří. Žil tam i dělný lid. Mezi tyto lidičky patřil i jeden místní švec. Tento pojal o květné neděli za ženu, dceru jednoho knihaře, které říkali Růžena. Ševci a Růženě se narodilo z lásky spousta dětí. Poslednímu synovi dali jméno Waldemar.

Jak synek rostl a snad i nabíral na rozumu, začalo mu vadit, že je pouze synem dcery knihaře a místního ševce. Rozhodl se tedy studovat. Měl správný dělnický původ, tak tomu jeho studování nic nebránilo. Ale i studia, které mu umožnila vláda, mu byly málo. Chtěl vládnout! A proto lid určil, že se bude aspoň starat o kvalitu vody v širokém okolí. Tak se i stalo. Z kolektivu, kde byl zařazen a značně neoblíben pro jeho špatné vlastnosti se rozhodl udělat další kroky ke svému vzestupu za štěstím. Psal se rok 1989. Už se nenosily bílé ponožky a barevná saka. Proto pro svůj vzestup rychle převlékl rudý kabátek a tak se mu podařilo dostat se blíž k trůnu. Trpělivě čekal, co se bude dít. Nedělo se nic a proto opět převlékl kabátek a pro jistotu i ponožky. Ovšem stále nebyl ten - nejvyšší. Tak už dost křičel a převlékl se celý. Už, už to vypadalo, že se dostane k moci a bude konečně vládnout, radostně šlapat po dělném lidu, ale opět - nic.  Místo vládnutí začali lidé Waldemarovi, pro jeho odporné charakterové vlastnosti přezdívat WúDú.  Cítil se WúDú nedoceněn a proto se stáhl do ústraní a rozhodl se škodit všemu dělnému lidu v království  Orlíkov ze svého zátiší. Záhy lidé na jeho škození přišli, protože WúDú zapomněl, že lidé v Orlíkově nejsou hloupí. A tak syna ševce a Růženy poslali před inkviziční tribunál, kterému se nyní bude muset chtě nechtě zpovídat ze svých napáchaných hříchů.

Další díl pohádky příště. Bude o tom, jak mu rozvázali jazýček.

Jakákoliv podobnost s kýmkoliv a s čímkoliv je jen věcí čisté náhody.

Pohádkář Příškvara.

Diskusní téma: Pohádka o WúDú z království Orlíkov.

Pohádky

000 06.06.2015
Pane PHP Příškvaro, tady to byl asi úlet viďte, ale neplačte, vydejte pokračování, slibuji, že alespoň já si ho přečtu, sledovanost nic moc, odskočte si na školení k W.D. možná pak bude líp.

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Přidat nový příspěvek

Kontakt

ORLOVSKÉ novinky Orlová orlovskenovinky@email.cz