ANO, BUDE LÍP! Vracíme se do padesátých let komunistického století!

06.04.2017 21:10

V zápisu usnesení z mimořádné rady města konané 24.3.2017 jsme se dočetli:

 1560/39.1. Mateřské školy- Rada města Orlová u k l á d á odboru městských financí a školství zaslat oficiální dopis soukromým mateřským školám s informací o jejich převodu na právní formu příspěvkových organizací města Orlová a s žádostí o jejich jednoznačné stanovisko do 31.03.2017.

K tomu vyšel 27.3. na FB města Orlová tento vysvětlující článek:

 STANOU SE ZE SOUKROMÝCH ŠKOLEK MĚSTSKÉ ?

Je zřejmé,že se v soukromých školkách platí asi o 400 Kč více.Ale majitelé těchto školek se musí starat o dotační tituly,sponzory atd.aby školkovné bylo únosné.Ředitelé městských školek se nemusí starat o nic.Nejsou peníze město doplatí.Město dostává státní příspěvek na provoz školek,ale nelze zjistit kolik.Vyplývá z toho,že Ječmionková část peněz přelije jinde a něco dá školkám.Na rok 2017 školka K.Dvořáčka 1 062 tis.Na Vyhlídce 1 123 tis. Okružní 633 tis.Soukromým školkám,které jsou tři poskytuje město dotaci celkem 510 000 Kč. (Tuto částku prošustruje Grácie během několika dní bez nějakého efektu pro občany.)Soukromé školky dostávají nějakou finanční částky přímo z kraje.A to je asi ten problém.Ječmionková by chtěla dostávat peníze od státu i na tyto školky a část peněz přelit na pokrytí ztrátových investic.(Např. Městský sportovní klub, bazén,připravované welnws centrum.)Pokud by soukromé školky byly pro orlováky finančně nedostupné,byly by prázdné.

 Zjistili jsme,že tuto mimořádnou radu svolala místostarostka Ječmionková za neúčasti starosty (měl dovolenou),není zřejmé,zda o této radě vůbec věděl.Taktéž se nezúčastnil ani radní Szkandera.Už je asi pravdivá informace,která se šíří Orlovou.Funkci starosty vykonává Ječmionková a Tomáš Kuča je jenom takový „přicmrdek“.Takže,samovládce a odborník na sociální a školní tématiku,která si neumí vychovat ani vlastní  dítě, místostarostka Ječmionková se rozhodla za pomocí svých odsouhlasitelů z Babišovského komanda a zřejmě mazlavým mýdlem namazaných některých z ČSSD (že by Galia a Klčo?) chystají se vyvlastnit soukromé podnikáni mateřských škol.Představte si situaci,že se někdo rozhodne,že vám vezme vaši dlouholetou práci a dobrou pověst.Nějaký úředník vám má napsat dopis,než ho napíše,pošle,než ho dostanete uběhne nějaká doba.A od rozhodnutí Ječmionkové po vaše vyjádření,které stejně nic nezmění,je pouhých 7 dní.Pokud nebudete souhlasit máte možnost provozovat soukromou školku, ovšem v jiných pronajatých prostorech (určitě ale ne v nějaké bývalé školce),takže vás čeká nákladná rekonstrukce,nákup vybavení, atd. O ztrátě klientely ani nemluvě.Ale každý má přece doma nějaký ten milionek,takže peníze zřejmě podle místostarostky Ječmionkové nebudou pro podnikatele v mateřských školách problém.Problém bude s tím,že Ječmionková  má pod sebou i odbor stavební a životního prostředí a vy budete zřejmě potřebovat nějaké to povolení na rekonstrukci.Když už jednou vyvlastnila soukromé podnikání,tak přece neumožní znovu obnovení konkurence,čímž by vlastně popřela smysl jejího návratu do padesátých let minulého století.

Další adepti na vyvlastění podnikající v prostorech města jsou třeba bývaly hotel Sport na stadionu.Tam místostarostka Ječmionková začínala jako brigádník.Po milostném vzplanutí místopředsedy představenstva SMO Roika se stala provozní a hotel jaksi „krachnul“.O okrádání v hotelu Sport,za které dnes již padl pravomocný trest, nic údajně nevěděla.Vlastně se jí ani nikdo z orgánu činných v trestním řízení na nic neptal!Proč?Ptejme se poslance Hájka z ANO 2011.Nový nájemce hotelu Sport ho opravil a prosperuje.Co když si místostarostka Ječmionková řekne „Napíšeme jim,že to vyvlastňujeme, dostanou 7 dní na vyjádření a, je to naše.Až zase zkrachujeme,tak to někomu pronájmem“. Jako,že to s podnikáním MŠ a hotelu už jednou tak dopadlo,když hospodařilo město.Nebo to bude Koulovna,soukromá střední škola NET OFFICE,soukromé  gymnázium Jana Šabršuly s.r.o,atd?!Při uvažování té děvečky v kozačkách z Doubravy si nikdo nemůže byt v Orlové dnes jistý,zda ho nepostihne praxe padesátých let aplikovaná tentokrát,světe div se,členy ANO 2011.Orlová,ta byla vždycky specifická v celém širokém kraji.Ale co tady vymyslí Ječmionková,tak to tu ještě nebylo.Budou se muset o své prosperující podnikání bát i další živnostníci?

ANO, BUDE LÍP!

Diskusní téma: ANO, BUDE LÍP! Vracíme se do padesátých let komunistického století!

Poznámka

Občan 14.04.2017
Pro pozorovatele,ještě jsem nezachytil jediný náznak,že by tady mazali příspěvky,toto nejsou Orloviny.Z vašeho pohledu by by se to dalo pochopit.Ale já jsem ten článek pochopil tak,že nejde až tak o princip školek,ale někdo mocný se chce dostat k dalším penězům a jednoduše vám vezme podnikání v prostorách města.Teď to jsou školky a kdo bude další prosperující v prostorách města?

Bez poznámky

Petr Stach 14.04.2017
Asi jsi hloupý občane

Re: Poznámka

x man 17.04.2017
Bez znalostí platných vyhlášek, např.243/2000Sb, RUD,jak nastínil Pozorovatel, se nemůžeme odpíchnout od dna.Že se navracíme před rok 1948, bych nesouhlasil.Ba naopak, město se chovalo velice vstřícně za ta léta,až podle mého názoru komunisticky, kdy platilo za pronájem svého majetku symbolickou 1 kč + další náklady podnikalelům,kteří chtěli v tomto oboru podnikat.V tomto směru palec nahoru pro dámu v kozačkách,ketrá to chce řešit.

Polopravda

Pozorovatel 12.04.2017
Zdravím.
Pokusím se objektivně popsat situaci. Předpokládám, že můj příspěvek bude smazán :-). Ale mám kopii. Ve své době měly soukromé MŠ své opodstatnění. Svou práci určitě dělaly a dělají velmi dobře! Státní MŠ neměly díky legislativě v dané době takové možnosti vybírat příspěvky jako soukromé MŠ. Situace se změnila (pokud se nepletu) v roce 2013. Změnila se pravidla pro RUD (rozpočtové určení daní). Znamená to, že od roku 2013 je na každé dítě ve státní MŠ dotace, bohužel na dítě v soukromé MŠ nikoliv (logicky). Dnes je pro město velice nevýhodné provozovat soukromé MŠ, pokud nefungují (jako, že nikdy nefungovaly) na tržním základu a tudíž platí tržní nájemné. Státní příspěvek na dítě je "zhruba" stejný a je jedno, jestli je dítě v soukromé či státní školce. Dotace města ( dnes nepochopitelně!!!) je asi 510 000 Kč a pak už je poslední příjem školkovné. Ve státní školce asi 400 Kč, v soukromé 600-1000 Kč. ( pardón, ještě peníze z grantů a od sponzorů)...Osobně by mě moooc zajímalo kolik :-). Pokud budou školky státní, mohlo by mít město ještě peníze z RUDky (na dítě 9500 x 235 dětí), ale o tom nechtějí majitelky ani slyšet. Shrnutí: Pro 400 rodičů se zlevní školkovné (měsíčně 200 - 600 Kč), město bude v plusu za rok asi o 1 600 000 Kč (ročně) díky peněz z RUDky a jediné naštvané budou maximálně 4 osoby... Za mě není co řešit :-). Díky holky. To není rok 1948, to je konec vašeho "byznysu" za socialistických podmínek... Klidně podnikejte, ale nehrejte si na charitu. Dělaly jste to za velmi pěkné peníze!!!

Re: Polopravda

Petr Stach 12.04.2017
Díky pozorovateli, toto je to "B" vy pisálci. Takže si myslím, že v tomto případě město vyjímečně koná s péči řádného hodpodáře.

Nejsem neustálý kverulant

Petr Stach 10.04.2017
Aby jste si nemysleli, že demagogicky vše co napíšete , hned zkritizuji, nyní musím konstatovat, že ač jste řekli A a neřekli B, dá se s Vámi častečně souhlasit. Možná, že pokud by tam bylo i to B, dostali by jste palec nahoru. Zkuste informovat nestranně a možná Vás i někdo bude číst.

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Přidat nový příspěvek

Kontakt

ORLOVSKÉ novinky Orlová orlovskenovinky@email.cz